Na dodatkowej powierzchni wystawienniczej dominowała zdrowa żywność z upraw organicznych. Można było kupić miody, sery czy wyroby wędliniarskie wykonywane według domowych receptur. Oczywiście nie zabrakło chleba w różnych formach i smakach. Za najlepszy produkt regionalny uznano „Kiełbasę salcesonową” z Tata Gra i Wędzi (receptura z 1768 roku). Na podium znalazły się również kabanosy z „Biosera” Sklep ze Zdrową Żywnością oraz wyroby czekoladowe ręcznie wyrabiane przez Panią Juliannę Janiak. Komisja konkursowa wyróżniła także wyroby piekarnicze firmy „Sendal”.
W tym roku „Smaki Regionu” splotły się z „Poezją na Targowisku w Pile”. Dla ducha były występy młodzieży z Centrum Kształcenia „Nauka” i prezentacja poezji o smakach jesieni a dla ciała gorąca „Zupa królewska” ugotowana przez Pilski Bank Żywności oraz kawa, herbata i pyszne ciasteczka od Spółki Tarpil.
Już za tydzień, to jest 14 października, Smaki Regionu zawitają na targowisku przy ul. Witos/Ludowa. Przy okazji odbędzie się także Kiermasz Rzemiosła i Rękodzieła.
fot. i opr. Joanna Przybył, Tarpil - targowiska miejskie
Komentarze