Smaki Regionu na pilskich targowiskach

Smaki Regionu na pilskich targowiskach
W sobotę, 7 października, na targowisku miejskim przy ul. Rynkowej ponownie zagościły produkty regionalne. Na mieszkańców Piły i okolic, którzy tego dnia odwiedzili targowisko, czekały liczne degustacje, promocje czy konkursy.



Na dodatkowej powierzchni wystawienniczej dominowała zdrowa żywność z upraw organicznych. Można było kupić miody, sery czy wyroby wędliniarskie wykonywane według domowych receptur. Oczywiście nie  zabrakło chleba w różnych formach i smakach. Za najlepszy produkt regionalny uznano  „Kiełbasę salcesonową” z Tata Gra i Wędzi (receptura z 1768 roku). Na podium znalazły się również kabanosy z „Biosera” Sklep ze Zdrową Żywnością oraz wyroby czekoladowe ręcznie wyrabiane przez Panią Juliannę Janiak. Komisja konkursowa wyróżniła także wyroby piekarnicze firmy „Sendal”.

W tym roku „Smaki Regionu” splotły się z „Poezją na Targowisku w Pile”.  Dla ducha były występy młodzieży z Centrum Kształcenia „Nauka” i prezentacja poezji o smakach jesieni a dla ciała gorąca „Zupa królewska” ugotowana przez Pilski Bank Żywności oraz kawa, herbata i pyszne ciasteczka od Spółki Tarpil.

Już za tydzień, to jest 14 października, Smaki Regionu zawitają na targowisku przy ul. Witos/Ludowa. Przy okazji odbędzie się także Kiermasz Rzemiosła i Rękodzieła. 

fot. i opr. Joanna Przybył, Tarpil - targowiska miejskie

Galeria

Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach Smaki Regionu na pilskich targowiskach

Komentarze