Zrobienie zakwasu trwa kilka dni, dlatego jeśli nie masz czasu - możesz użyć zwykłych drożdży.
- porcję zakwasu albo zaczyn (25 g drożdży + 100 g mąki + łyżka cukru)
- mąkę ryżową (szklanka),
- mąkę pszenną pełnoziarnistą (szklanka),
- olej rzepakowy (3/4 szklanki),
- żurawina (2 łyżki),
- rodzynki (2 łyżki),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- dwa jajka,
- aromat waniliowy,
- dowolna polewa do ozdoby (u mnie biała czekolada z sokiem z buraka).
TU ZNAJDZIESZ WIELKANOCNE PRZEPISY
Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką krupczatką. Wlewamy ciasto do foremki, zostawiając 4 cm przestrzeni, aby rosnące ciasto nie wypłynęło. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (uwaga! bez przeciągów) na min. godzinę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W zwykłym piekarniku radzę postawić babkę na niższej kratce, w bardziej zaawansowanych piekarnikach polecam opcję hydropieczenia, albo intensywnego grzania od dołu.
Ryżową babkę wielkanocną pieczemy przez 45 minut, albo do suchego patryczka. Warto raz, koło 35 minuty sprawdzić, czy ciasto nadal się lepi do patyczka. Po upieczeniu dajemy babce odetchnąć, po czym jak ostygnie – kilkoma puknieciami wygonić ją z formy.
Na wystudzoną babkę wylejcie swoje ulubione dodatki – krem czekoladowy, lukier, albo mieszankę orzechów z syropem klonowym. Każdy wariant wart będzie grzechu, obiecuję.
Babka jest plastyczna, mokra, miękka, lekko słodka, o intensywnym drożdżowym aromacie.
fot. i opr. Susie dietetyka rodzinna
Komentarze